4.5. Muzika neišnešiotiems kūdikiams

Pirmaisiais mėnesiais naujagimis yra nepaprastai jautrus garsui, daug jautresnis nei suaugusieji. Ypač jautrūs neišnešioti naujagimiai. Stiprus naujagimio vidinės ausies pažeidimas gali pakenkti smegenims ir apsunkinti jo proto vystymąsi. Nors didžioji dalis smegenų pažeidimų šio amžiaus kūdikiams išgydoma, klausos pažeidimai lieka visą gyvenimą.

Tik gimęs kūdikis patiria daugybę klausos, regos ir kinestetinių dirgiklių. Jų yra per daug kūdikiams, kuriems reikia intensyvios priežiūros. Įvairios medicininės procedūros, ryški lempų šviesa ir ligoninės garsai sukelia stresą per anksti gimusiems ir mažo svorio naujagimiams, taip pat ir jų tėvams. Triukšmas šiame skyriuje yra didesnis nei kitur ligoninėje – jis siekia nuo 50 iki 77 decibelų. Ypač stiprų garsą kelia medicinos aparatūra. Inkubatorius sustiprina aplinkos garsus iki 100 decibelų. Pavyzdžiui, uždėti ant inkubatoriaus akiniai sukelia triukšmą kaip oro uoste. Be to, inkubatorius pakeičia aplinkos garsus, iškraipo balsus. Kūdikio reakcija į stresą – jis išnaudoja energiją, kuri gali būti skirta augimui. 

 

  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Neonatal_Jacoplane.jpg

Todėl mokslininkai ieško būdų, kaip sumažinti stresą naujagimiams. J. Caine atliktas tyrimas parodė, kad tris kartus per dieną dainuojamos lopšinės vidutiniškai penkiomis dienomis sutrumpino kūdikių buvimą ligoninėje. Kitas tyrimas parodė, kad klasikinės muzikos klausiusių neišnešiotų kūdikių svoris augo daug greičiau. Dauguma tyrimų patvirtina, kad dėl raminamojo ir stabilizuojamojo muzikos poveikio naujagimiams rečiau prireikia raminamųjų vaistų ir juos rečiau kankina kvėpavimo sutrikimai. J. Whipple rekomendavo tėvams savo kūdikiams panaudoti muziką ir masažą. Pagrindiniai šio muzikinio masažo elementai buvo:

  1. akių kontaktas, ramus kalbėjimo tonas;
  2. švelnus prisilietimas ir glostymas;
  3. labai švelni ir raminanti ritminė muzika – idealu, jei dainuojama;
  4. dirgiklių sumažinimas – neryški šviesa ir švelnūs garsai.

Naujagimiai, kurie dalyvavo muzikinio masažo grupėje, greičiau priaugo svorio ir buvo išrašyti iš ligoninės anksčiau, nei kūdikiai iš kitos grupės, kuriems muzikinis masažas nebuo atliekamas. Šis tyrimas akivaizdžiai parodo, kokį poveikį gali padaryti muzikinis ritminis tėvų ir kūdikių komunikavimas judesiu ir garsu. Šis metodas gali būti taikomas visiems naujagimiams. Todėl ankstyvojo muzikinio ugdymo šalininkai siekia supažindinti tėvus su muzikos panaudojimo svarba – tiek dainavimo, tiek ir įrašytos muzikos – prižiūrint savo naujagimius. Kita vertus, mokslininkai įspėja tėvus atidžiai sekti savo kūdikius ir pajausti, kada užsiėmimus nutraukti. Įvairiose šalyse medikai dažnai rekomenduoja tėvams kūdikį masažuoti ir dainuoti jam.

Toliau: 4.6. Kūdikių muzikinis ugdymas