3.2.1. Motinos balso reikšmė vaisiui

Niekas maloniau nesužadina kūdikio ausyčių ir augančio neuronų tinklo kaip motinos balsas – nesvarbu, ką apie jį galvoja draugai ar giminaičiai. Motinos balsas yra dvigubai stipresnis už kitus: jis pasiekia kūdikį iš išorės ir iš vidaus, kai garso virpesių bangos pereina per motinos kūną ir apgaubia kūdikį švelniu masažu. Motinos balsas, jo melodija, ritmas, perėjęs per motinos kūną, pasiekia kūdikio ausis nepakitęs. Iki gimimo ir mažiausiai kelias savaites po gimimo motinos balsas yra pats svarbiausias ir nuostabiausias vaiko girdimas balsas.

Fiziologų, neuropatologų, biochemikų, psichologų tyrimai parodė, kad jau 6 mėnesių vaisius aiškiai reaguoja į motinos balsą. Motinai dainuojant minėtu vibracijos pagrindu rezonuojami būsimojo kūdikio smegenų garso analizatoriai, kurie padeda vystytis nervų sistemai. Dainavimas ne tik stimuliuoja smegenų veiklą, bet ir pagreitina deguonies perdavimą iš motinos kūdikiui, teigiamai veikia jo kraujo apytakos sistemą. Garso vibracija tarytum masažuoja mažą kūnelį, jį glosto, gerina net raumenų vystymąsi.

Pavyzdžiai rodo, kad kuriant melodijas, dainas gaunama didesnė nauda iš garsų, negu pasyviai klausantis aukščiausios kokybės įrašų. Abu šie užsiėmimai gali paveikti motinos hormonų lygį ir pulso ritmą bei kraujospūdį. Tačiau dainavimas kartu perduoda energijos teikiančius virpesius per motinos kūną, stiprindamas motiną ir jos kūdikį. Jis ne tik pagerina motinos kvėpavimą ir perduoda deguonį kūdikiui, bet ir padeda motinai greit atsikratyti nerimo ir liūdesio. Todėl labai veiksminga būtų dainuoti vienai ar su dainavimo grupe. 

Toliau: 3.2.2. Kalbos lavinimas ir muzika