3.2.3. Muzikos klausymosi svarba vaisiui

Įvairių šalių mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad muzikos klausymas optimizuoja smegenų veiklą.

Iš pradžių vaisius išorinį pasaulį suvokia pagal motinos hormonų signalus, o penktą mėnesį jis jau gali priimti ir apdoroti informaciją pats. Nuo šiol būsimo kūdikio susidūrimas su įvairia garsine aplinka, kokybiška muzika skatins dendritų – atšakų, nusidriekiančių iš smegenų neuronų ir sudarančių nervinio tinklo ryšius, – augimą. Be to, muzikos kūrinių klausymasis daro teigiamą įtaką didžiųjų galvos smegenų žievės neuronų skaičiaus didėjimui, priverčia neveiklius „atsarginius“ neuronus, kurių didžiuosiuose smegenų pusrutuliuose yra daugiau nei 95 procentai, virsti veikliais (Meška, 1998).

Todėl kuo dažniau besivystantis kūdikis klausosi atitinkamos muzikos, tuo daugiau galimybių, kad muzika harmoningai sumodeliuos smegenų augimą. Tyrimai parodė, kad vienerios ar dvejos negarsios klasikinės smuiko muzikos pratybos per dieną paskutinį nėštumo trimestrą vaisiui gali padėti išsiugdyti puikią motoriką, kalbą ir tam tikrus pažintinius bruožus.

Garsai nevienodai veikia negimusį kūdikį. Ritmas, patiriamas per jam pažįstamą motinos širdies plakimą, malonų sūpavimo pojūtį motinai vaikštant ir galiausiai per žmogaus kalbą ir muziką, yra pirma muzikinė savybė, kurią suvokia kūdikis. Ritmas taip pat yra vienas iš bendravimo su kūdikiu būdų. Todėl kai kurie gydytojai siūlo būsimoms motinoms kalbinti savo kūdikį lengvai ritmiškai plekšnojant sau per pilvą. Tokie užsiėmimai rekomenduojami kūdikiui esant budriam. Paprastai tai būna nuo pusvalandžio iki dviejų valandų po valgio.

Maždaug nuo penkto mėnesio kūdikio protas ir ausys yra imlūs bet kokiam gaunamam dirgikliui. Nuo dabar jis vis geriau atskiria balso, muzikos ir atsitiktinių garsų aukštį. Šis gebėjimas svarbus, nes aukščio atskyrimas sąlygoja kalbos, muzikinius ir skaitymo įgūdžius. Todėl šiuo metu labai svarbu bendrauti su būsimu kūdikiu.

Muzika, kuri motiną atpalaiduoja, ramina – tiesiogiai psichologiškai ugdo būsimą kūdikį jau labai anksti. Motiną džiuginanti muzika padeda suartėti su vaiku, o gerai sukomponuota klasikinė muzika tiesiogiai veikia jo smegenų sandarą.

Kaip vaikas pažįsta ir pamilsta motinos balsą, taip jis pamėgs ir motinos siūlomą muziką. Paskutinį nėštumo trimestrą atitinkamos melodijos gali pagreitinti jo proto vystymąsi naujomis kryptimis. Todėl šiuo laikotarpiu labai tinka dainuoti įvairesnes, sudėtingesnes dainas, klausytis įvairesnės, sudėtingesnės muzikos. Prieš renkantis reikia gerai pagalvoti – kūdikis tikriausiai norės tai girdėti visą gyvenimą. Groti reikėtų ne daugiau kaip pusvalandį per dieną ir negarsiai. 

Toliau: 3.3. Motinos savijauta ir muzika