Laisvalaikio skaitymui

Laisvalaikio skaitymui apie fizinių negalių ligas. Trauminis smegenų sužalojimas nėra įgimtas. Jį sukelia išoriniai veiksniai. Pakinta sąmonės būklė, sukeliama neurologinių arba nervų sistemos funkcijos ir elgesio sutrikimų.

Cerebrinis paralyžius nėra liga įprastašio žodžio prasme. Jis neužkrečiamas, neprogresuojantis (išskyrus tai, kad netinkamai jį gydant gali atsirasti komplikacijų). Paprastai cerebrinis paralyžius apibrėžiamas kaip būklė, kuriai būdingas paralyžius. Jį sukelia visa, kas gali pažeisti vaisiaus smegenis vystymosi metu (tai gali būti infekcinės bei lėtinės ligos, kuriomis sirgo motina, motinos fizinės traumos, kontaktas su nuodingomis medžiagomis ir pan.). Smegenys gali būti sužalojamos ir gimdymo metu. Nors cerebrinio paralyžiaus atvejų pasitaiko visuose socialiniuose sluoksniuose, tačiau jų dažniau pasitaiko tuo atveju, jei motinos socialinės ir ekonominės gyvenimo sąlygos yra prastos. Nors cerebrinis paralyžius neišgydomas, tačiau medicinos ir reabilitacijos (ypač intensyvios kineziterapijos) technologijų pažanga teikia vilčių, jog ateityje ši vaikų negalė bus palengvinama.

Priepuolių metu vaikas gali netekti sąmonės, daryti nevalingus judesius. Epilepsija sergantiems žmonėms priepuoliai kartojasi. Priepuolius gali sukelti įvairaus pobūdžio smegenų pažeidimai (deguonies trūkumas, per mažas cukraus kiekis kraujyje, infekcijos ir fizinės traumos). Priepuoliai gali trukti nuo kelių sekundžių iki kelių minučių; jie gali kartotis kas kelias minutes ar tik kartą per metus; priepuolius gali paskatinti aplinkos veiksniai, bet jie gali prasidėti ir visiškai netikėtai; priepuolius galima visiškai kontroliuoti vaistais.

Raumenų ir skeleto pažeidimai skirstomiį raumenų distrofiją ir jaunatvinį reumatoidinį artritą. Raumenų distrofija – paveldima liga, pasireiškianti progresuojančiu silpnumu. Priežastys, sukeliančios raumenų distrofiją, kol kas nenustatytos, tad nežinoma, kaip šią ligą gydyti. Jaunatvinis reumatoidinis artritas pasireiškia dideliais skausmais, kartais sukelia komplikacijų (karščiavimą, kvėpavimo ir širdies ritmo sutrikimų ir pan.). Šios ligos priežastys ir gydymas taip pat nežinomi. 

Grįžti atgal: 8.2.5. Fiziniai ir judėjimo sutrikimai